Läsa en dikt och stanna upp. #vadjagkangora #4

VadJagKanGöra #4: Jag kan läsa Stig Dagermans dikt ”Flykten valde oss”, stanna upp i min egen reflektion och låta eftertanken ta tid. Jag kan läsa dikten högt för någon i min närhet. Vad känner jag, när jag läser detta? Vad tänker jag, när jag läser denna dikt?

Flykten valde oss

Fågeln väljer flykten. Vi valde den icke.
Flykten valde oss. Därför är vi här.
Ni som ej blev valda – men ändå frihet äger,
hjälp oss att bära den tunga flykt vi bär!
Bojan väljer foten. Vi valde att vandra.
Natten var barmhärtig. Nu är vi här.
Ni är för många, kanske den frie trygge säger.
Kan vi bli för många som vet vad frihet är?
Ingen väljer nöden. Vi valde den icke.
Den valde oss på vägen. Nu är vi här.
Ni som ej blev valda! Vi vet vad frihet väger!
Hjälp oss att bära den frihet som vi bär!

Stig Dagerman ur Dagsedlar (21.4 1953)

Stig Dagerman (1923-1954) var författare och journalist. Reportagesamlingen ”Tysk Höst” (1947) bygger på hans intryck från rundresor under 1946 i det sönderbombade Tyskland. ”Dagsedlar” är en samling av de dagsverser (”dagsedlar”) han skrev för Arbetaren under åren 1944-1954. Dagerman skrev bland annat fyra romaner, en mångfald dikter och dramatik.

Jag kan läsa mer om Stig Dagerman på wikipedia.

Strand
Foto: Helena Taubner 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s